ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Όλα όσα πρέπει να δείτε κατά την παραμονή σας στον Πόρο!

Στο ισόγειο της Χατζοπουλείου δημοτικής βιβλιοθήκης στεγάζεται η μόνιμη έκθεση «Κοχύλια & Θάλασσα».

Την έκθεση έχει εγκαταστήσει και επιμελείται για λογαριασμό του Δήμου Πόρου το τμήμα Ιστορικής Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, αξιοποιώντας την ευγενική δωρεά της ομώνυμης συλλογής κοχυλιών του ζεύγους Γιώργου και της Χέλγκας Κανελλάκη.

Η μουσειακή αυτή έκθεση είναι εμπλουτισμένη και με κάποια γεωλογικά, ηφαιστειολογικά και αρχαιολογικά στοιχεία κυρίως από την ευρύτερη περιοχή του νοτίου Αιγαίου, που παραχώρησε για συμπλήρωσή της το Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και με και σειρά από επιστημονικές φωτογραφικές απεικονίσεις των γύρω βυθών.

Η έκθεση είναι θεματική και μουσειακής μορφής και, σύμφωνα με τα υφιστάμενα επίσημα στοιχεία, δεν έχει παρουσιαστεί τουλάχιστον μέχρι σήμερα στον Ελληνικό χώρο άλλη έκθεση για το Κοχύλι, με ανάλογη πληρότητα στο αντικείμενο, επιστημονική αρτιότητα και πλούτο εικόνων και πληροφοριών.

Για να επισκεφτείτε την Έκθεση και την Χατζοπούλειο Δημοτική Βιβλιοθήκη επικοινωνήστε με το γραφείο Δημάρχου στο 22983 20512.

PDF Παρουσίασης

Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου βρίσκεται στην Πλατεία Κορυζή.

Δημιουργήθηκε χάρη σε ένα πρωτοπόρο ζηλωτή της αρχαιολογίας, ο οποίος ξεκίνησε και ανέλαβε μόνος του το βαρύ έργο της διάσωσης των αρχαιοτήτων της Τροιζηνίας, τον Χρήστο Φουρνιάδη.

Η έκθεση του Μουσείου εκτείνεται σε δύο αίθουσες, μία στο ισόγειο και μία στον όροφο του κτηρίου και περιλαμβάνει εκθέματα από όλη την περιοχή της Τροιζηνίας και κάποια από την περιοχή της Ερμιόνης.

Το μουσείο φιλοξενεί γλυπτά, επιγραφές και αρχιτεκτονικά μέλη από την Τροιζήνα, την Καλαύρεια και τα Μέθανα. Σημαντικότερα εκθέματα είναι ένα μεγάλο ανάγλυφο με παράσταση σκύλου, το οποίο υπήρξε ενσωματωμένο σε αρχαίο οικοδόμημα, ένα γύψινο εκμαγείο της γνωστής ενεπίγραφης στήλης από την Τροιζήνα με το κείμενο του αθηναϊκού ψηφίσματος που πρότεινε ο Θεμιστοκλής το 480 π.Χ. για την αντιμετώπιση της περσικής εισβολής, ένα αρχαϊκό επίγραμμα (600 π.Χ. περίπου) από επιτάφειο σήμα που βρέθηκε στα Μέθανα, ένα τιμητικό ψήφισμα της πόλης της Τροιζήνας (369 π.Χ.) και το ενεπίγραφο βάθρο ενός χάλκινου ανδριάντα του αυτοκράτορα της Ρώμης Μάρκου Αυρηλίου, ανάθημα της πόλης των Μεθάνων (175-180 μ.Χ.).

Τα εκθέματα του μουσείου συνθέτουν μια πλούσια συλλογή που καλύπτει όλες τις χρονικές περιόδους, από τη Μυκηναϊκή Εποχή έως τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες.

Βρίσκεται στην θέση Παλάτια, ανάμεσα στη Βίγλα και τον Προφήτη Ηλία.

Ο Ναός του Ποσειδώνα χτίστηκε γύρω στα 520 π.Χ. Ήταν δωρικός περίπτερος, με 6 κίονες στις στενές και 12 στις μακριές πλευρές του. Πρόκειται για ένα από τα τρίτα μεγάλα ιερά του Ποσειδώνα γύρω από το Σαρωνικό. Ο ναός σχημάτιζε ισοσκελές τρίγωνο με τους ναούς Αφαίας Αίγινας και Ποσειδώνα Σουνίου.

Οικοδόμημα στα νοτιοδυτικά του ναού ενδέχεται να ήταν το Βουλευτήριο της πόλης της Καλαυρείας. Εκεί συσκέπτονταν και οι αντιπρόσωποι των επτά πόλεων που συμμετείχαν στην Αμφικτιονία της Καλαυρείας. Στα νοτιοδυτικά του Βουλευτηρίου υπήρχε ένα κτήριο (το μνημείο του Δημοσθένη ή το Ασκληπιείο).

Στο ιερό κατέφυγε και ζήτησε άσυλο ο ρήτορας Δημοσθένης, διοκόμενος από τους Μακεδόνες, οι οποίοι είχαν καταλάβει την Αθήνα. Στο τέλος, ο μεγάλος ρήτορας της αρχαιότητας, αυτοκτόνησε πίνοντας δηλητήριο και θάφτηκε στο χώρο του ιερού το 322 π.Χ.

Το Λαογραφικό Μουσείο Πόρου,είναι δημιούργημα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, της αγάπης και της θέλησης των μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Πόρου «ΠΟΡΙΩΤΙΣΣΑ» που ιδρύθηκε το 2003 και απετέλεσε έναν από τους βασικούς καταστατικούς σκοπούς του.

Το λαογραφικό υλικό συγκεντρώθηκε με πολύ προσπάθεια, υπομονή, αντοχή και θέληση, από τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου, από δωρεές μελών και φίλων και από αγορές. Περιλαμβάνει μια ενδιαφέρουσα συλλογή από, οικιακά σκεύη, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, εργαλεία της αγροτικής ζωής, έπιπλα της λαϊκής κατοικίας, αργαλειό, κεντήματα, υφαντά, κάθε είδους εργόχειρα, στολές, φορεσιές φωτογραφίες και άλλα.

Το μουσείο του Πόρου είναι καταχωρημένο στα Λαογραφικά Μουσεία του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, σε απόσταση 4 χλμ μέτρων από το κέντρο του Πόρου, το οποίο χρονολογείται το 18ο αιώνα, είναι χτισμένο σε μία καταπράσινη πλαγιά και αποτελεί ένα μοναδικό δείγμα νησιωτικής μοναστηριακής αρχιτεκτονικής.

Το όνομά του προέρχεται από τη μοναδική πηγή του νησιού, που κατά την παράδοση είναι γνωστή για τις θεραπευτικές της ιδιότητες.

Ο ναός, η μαγευτική θέα, τα ψηλά και ισχυρά τείχη και το πολύτιμο ξυλόγλυπτο τέμπλο του που φιλοτεχνήθηκε στην Καππαδοκία της Μικράς Ασίας τον 17ο αιώνα, είναι μερικά από τα πολλά αξιοθέατά του.

Επίσης περίφημη είναι η εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής, που έχει ζωγραφίσει γύρω στα 1850 ο Ιταλός ζωγράφος Ραφαήλ Τσέκολι. Λέγεται ότι ο ζωγράφος αυτός ήρθε στο Μοναστήρι μαζί με την άρρωστη κόρη του, η οποία τελικά πέθανε και ετάφη στο προαύλιο της εκκλησίας. Ο τάφος της υπάρχει εκεί ακόμη μέχρι σήμερα. Τότε ο Τσέκολο ζωγράφισε την εικόνα της Θεοτόκου με την γλυκιά και όμορφη μορφή της αγαπημένης του κόρης.

Επίσης στον πρόναο βρίσκονται οι τάφοι των ναυαρχών της επανάστασης του 1821 Μανώλη Τομπάζη και Νικολάου Αποστόλη.

Ο μητροπολιτικός ναός του Αγ. Γεωργίου βρίσκεται στο κέντρο της απάνω πόλης του Πόρου.

Η παλαιότερη γραπτή αναφορά που γίνεται από τα σωζόμενα έγγραφα για τον ναό είναι στην απογραφή πληθυσμού του νησιού του έτους 1828 επί των ημερών του Κυβερνήτου Ιω. Καποδίστρια.

Ο ναός είναι ευρέως γνωστός εξ αιτίας των αγιογραφιών που έχει φιλοτεχνήσει ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους, ο Κώστας Παρθένης.

Στα δυτικά του λιμανιού του Πόρου, μέσα σε ένα πανέμορφο όρμο είναι αμφιθεατρικά κτισμένος ο Ρωσικός Ναύσταθμος.

Μετά τη λήξη του Ρωσοτουρκικού πολέμου οι Ρώσοι επέλεξαν το απήνεμο λιμάνι του Πόρου για την δημιουργία σταθμού τροφοδοσίας του ρωσικού στόλου. Έτσι έκτισαν συγκρότημα που περιείχε σημαντικά μεγάλο αριθμό κτισμάτων για την παρασκευή γαλέτας και για την αποθήκευση υλικών, τροφίμων και γαιανθράκων που χρησίμευαν για τον ανεφοδιασμό του ρωσικού στόλου.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, ταυτόχρονα με τη φθίνουσα πορεία του Ρωσσικού Ναυτικού, ο τότε πρέσβης της Ελλάδας στη Ρωσία Αλέξανδρος Τομπάζης – Ποριώτης στην καταγωγή- εισηγήθηκε στον Τσάρο την παραχώρηση της κυριότητας του χώρου στο Ελληνικό Δημόσιο προς όφελος του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Ο Τσάρος συμφώνησε και ο Ρωσικός Ναύσταθμος περιήλθε στη δικαιοδοσία της Ναυτικής Υπηρεσίας που έδρευε τότε στον Πόρο. Τα επόμενα χρόνια η εγκατάσταση έμεινε σε αχρηστία και έτσι ασυντήρητη άρχισε να ερειπώνεται.

Από το 1989, με απόφασή του Υπουργείου Πολιτισμού, τα κτίρια του Ρωσικού Ναυστάθμου είναι χαρακτηρισμένα ως ιστορικά και διατηρητέα μνημεία.

Το ιστορικό ρολόι του Πόρου, κτίστηκε το 1927. Τη δαπάνη για την ανέγερση του κάλυψε ο Ποριότης βουλευτής Τροιζηνίας, Ιωάννης Χαρ. Παπαδόπουλος, ο οποίος μερίμνησε επίσης και για την αγορά ενός περίτεχνου μηχανισμού λειτουργίας του, κατασκευασμένου στην Αμερική το 1915.

Το 2000, και αφού το κτίσμα είχε υποστεί σημαντικές φθορές στο πέρασμα του χρόνου, αποφασίστηκε η γενική επισκευή του. Από το 2015 ο μηχανισμός του ρολογιού, αφού επισκευάστηκε, τροποποιήθηκε και είναι πλέον εγκατεστημένος στο ισόγειο του κτίσματος μέσα σε γυάλινη θήκη ορατός σε όλους τους επισκέπτες.

Το ιστορικό ρολόι είναι καθιερωμένο ως το σύμβολο του Πόρου.

Ο Φάρος «Ντάνα», που δεσπόζει στην είσοδο του κόλπου του Πόρου, χτίστηκε το 1870 από την Γαλλική Εταιρεία Οθωμανικών Φάρων.

Είναι ένας από τους πιο όμορφους πετρόκτιστους τετράγωνους φάρους της χώρας μας και αποτελεί ένα από τα νεότερα μνημεία της ναυτικής ιστορίας του τόπου. Το ύψος του πύργου του είναι 9 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 32 μέτρα.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2011, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη ολοκλήρωσε την πλήρη και εκ βάθρων αποκατάσταση του ιστορικού πετρόκτιστου φάρου με αποτέλεσμα ο ανακαινισμένος φάρος να είναι σήμερα ένα στολίδι και μια υπενθύμιση για την αξία αυτών των σπουδαίων πολιτιστικών μνημείων της ναυτικής μας κληρονομιάς.

Απέχει λιγότερα από 6 χιλιόμετρα από την πόλη του Πόρου. Το μονοπάτι από τον ασφαλτοδρωμένο δρόμο μέχρι το φάρο είναι βατο και η διαδρομή δεν διαρκεί περισσότερο από δεκαπέντε λεπτά. Από εκεί ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την όμορφη θέα στο Σαρωνικό και τη χερσόνησο των Μεθάνων.